
Division 8 – Questions From the Community 

55. Question Time 

55.1 There must be a public question time at every Council meeting fixed under Rule 9 to enable members of the 

public to submit questions and/or make a statement in writing to the Council, except in meetings that are 

closed to the public in accordance with section 66(2) of the Act.. 

55.2 Public question time will not exceed 30 minutes in duration, unless by Council resolution, in which case the 

time may be extended for one period of up to 15 minutes.  

55.3 Questions submitted to the Council: 

  55.23.1 must be in writing, state the name and address of the person submitting the question and the date; 

  55.23.2 must be sent electronically or received by the Chief Executive Officer prior to 12noon 9.00am on 

the day of  the Council meeting; and 

  55.23.3 will have the details of the authors verified as far as practicable 

55.34 Members of the public may speak to up to three (3) minutes, and may make statements or ask questions 

on general matters only, not items listed on the agenda. Questions may only be asked of the Council and 

may not be directed to individual Councillors or officers. 

55.5 No person may submit more than five questionstwo (2) questions to be answered  at any one (1) meeting. A 

question may be split into a maximum of two parts only. If more than two parts to a question are received, 

only the first two parts will be considered. Similarly, if more than two questions are received to be answered 

in person, only the first two question will be considered. All parts of the question must be relevant to the 

same subject. 

55.7 6 All questions and answers must be as brief as possible, and no further questions will be taken from the 

answers given, and no discussion may be allowed other than by Councillors for the purposes of 

clarification. 

55.7 A maximum of three (3) questions will be heard on any one subject. Like questions may be grouped 

together and a single answer provided.  

55.8 Questions and statements must only relate to matters not listed on the agenda of the meeting at which the 

question is asked or the statement made. Questions or statements that relate to items on the meeting 

agenda will not be permitted. 

55.9 Members of the public submitting questions or making statements should be in person in the gallery at the 

Council meeting. For members of the public unable to attend the meeting in person, consideration may be 

given for the request to attend a meeting via electronic communications. 

 55.9.1 where the requirements to present a question in writing and/or in English unreasonably prevents or 

hinders participation in public question time, assistance with submitting questions is available from Council, 

via an interpreter service if required; 

 55.9.2 the Chair may, subject to rule 55.9.3, permit a representative to attend or read a question on behalf 

of a person who is unable to attend the meeting, or read a question, because of a personal characteristic 

or attribute protected by law, such as (but not limited to) having a disability, their age or status as a carer; 

 55.9.3 the Chair shall not exercise his or her discretion to permit a representative in accordance with sub-

Rule 55.9.2 on the ground of inconvenience alone. 

55.10 Members of the public are requested to ensure their input remains constructive and of value to Council 

decision-making. 

55.11 The Chair may respond or may nominate an Officer to respond to a question. 

55.12 The Chair or the CEO may require a question to be put on notice. If a question is put on notice, a written 

copy of the answer will be sent to the person who asked the question. 

55.13 The CEO may advise the Council that the reply to a question should be given in a meeting closed to 

members of the public. The CEO must state briefly the reason why the reply should be so given and, 

unless Council resolves to the contrary, the reply to such question must be given so. 



55.14 A written response to the questions, will be sent to the any person who chooses not to ask a question to 

Council in person asked the question. A copy of these questions and responses, will be tabled and 

inserted into the minutes of the following Council meeting. 

55.15 The name of the questioner, the question and the response (if the question and response are read out at 

the meeting) must be recorded in the Minutes, as an official record of the questions dealt with at the 

Meeting. 

55.16 A question may be disallowed by the Chair if the Chair determines that it: 

 55.16.1 relates to a matter outside the duties, functions and powers of the Council; 

 55.16.2 is potentially defamatory, indecent, abusive, offensive, irrelevant, trivial or objectionable in 

language or substance;  

 55.16.3 deals with a subject matter already answered; 

 55.16.4 is aimed at embarrassing a Councillor or a member of Council staff; 

 55.16.5 relates to personnel matters; 

 55.16.6 relates to the personal hardship of any resident or ratepayer; 

 55.16.7 relates to industrial matters; 

 55.16.8 relates to contractual matters; 

 55.16.9 relates to proposed developments; 

 55.16.10 relates to legal advice; 

 55.16.11 relates to matters affecting the security of Council property;  

 55.16.12 relates to any other matter which the Council considers would prejudice the Council or any 

person; or 

 55.16.13 relates to electoral matter during an election period, 

55.17 Any question which has been disallowed by the Chair must be made available to any other Councillor upon 

request. 

 


